Volgetankt, uitgerust en blinkend schoon weer aan het werk!
Je tank is helemaal leeggereden, je voorruit is bezaaid met insectenresten en ook de rest van je auto kan wel weer een schoonmaakbeurt gebruiken. Dit komt je vast bekend voor wanneer je met de auto op vakantie bent geweest. Zelf ben je weer helemaal opgeladen. Klaar om weer aan de slag te gaan! Maar hoe zit het met je auto? Wij geven je de beste tips en tricks, zodat ook je auto er weer tegenaan kan. Van de beste brandstof en het beste moment om te tanken tot dé manier om die vervelende insectenresten te verwijderen. Verlang je trouwens al terug naar die heerlijke vakantieperiode die je nu achter je laat? De welbekende vakantieblues is nu eenmaal lastig te voorkomen, maar er zijn genoeg manieren om je vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. We geven je 5 tips!
Hoe voorkom je de vakantieblues?
Een bekend fenomeen: de vakantieblues. De vakantie is nog maar net voorbij en je zit voor je gevoel alweer veel te snel in de drukdrukdruk-modus. De meeste mensen zijn het ontspannen vakantiegevoel binnen een week alweer kwijt. Bij sommigen begint de vakantieblues al op de laatste dagen van de vakantie. Je bent met je hoofd al op je werk, of checkt alvast je email. De vakantieblues helemaal voorkomen is lastig, maar je kunt dat fijne vakantiegevoel wel zolang mogelijk proberen vast te houden. Wij geven je 5 tips!
Tip 1: Maak van laatste vakantiedag een feestje
Begin met het voorkomen van de vakantieblues in de laatste dagen van je vakantie. Zorg dan ook dat je je koffers al eerder pakt en maak van de laatste dag een feestje. Dompel je nog even lekker onder in de sfeer van jouw vakantieland. Probeer in het moment te blijven en niet bezig te zijn met wat er komen gaat. Hoe je dat doet? Laat je zintuigen volop werken! Proef het heerlijke eten, voel de warme zon op je huid, kijk om je heen naar de prachtige omgeving en snuif de geur op van de lokale kruiden, bloemen of je zonnebrand.
Tip 2: Geef je motor de tijd om warm te draaien
De meeste mensen worden terug op het werk direct overvallen door een volle mailbox en een volgeplande agenda. Zorg voordat je op vakantie gaat dat je de eerste dag een lege agenda hebt en laat je afwezigheid assistent nog even aanstaan. Zo heb je rustig de tijd om alles op een rijtje te zetten. Begin ook niet direct de dag na terugkomst met werken, maar gun jezelf even de tijd om te acclimatiseren en rustig op gang te komen. Ga tot slot op een willekeurige dag weer aan het werk, begin bijvoorbeeld op woensdag in plaats van maandag. Dan is het alweer zo weekend!
Tip 3: Maak een praatje
Schiet niet meteen weer in je drukdrukdruk-modus. Uitwisselen van vakantieverhalen en bijpraten met collega’s en je baas is belangrijk. Zij kunnen je ook meteen op de hoogte brengen van alle gebeurtenissen op kantoor, zo ben je op een ontspannen manier meteen weer bijgepraat en op de hoogte.
Tip 4: Houd het vakantiegevoel vast
Waarom direct alles verbannen waar je op vakantie zo van genoten hebt? Plan elke dag of week een vakantiemoment. Houd je van cultuur? Ga naar de plaatselijke VVV en speel toerist in je eigen stad of dorp. Je zal je verbazen wat je allemaal nog niet weet over je eigen woonplaats. Meer een strandliefhebber? Ga in het weekend lekker naar de kust of ga lekker in je eigen tuin zitten met een goed boek en een lekker drankje. Andere manieren om het vakantiegevoel te verlengen? Zet een souvenir op je bureau, ga uit eten bij dat leuke mediterrane restaurantje of kook thuis een recept uit je vakantieland.
Tip 5: Plan meteen een nieuwe vakantie
Niets fijner als toeleven naar een leuke vakantie die in het verschiet ligt. De beste manier om het vakantiegevoel vast te houden is gewoon zo snel mogelijk weer gaan. Uiteraard heb je hier wel tijd en geld voor nodig, maar het hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Plan gewoon een leuk weekendje weg in eigen land. Stress krijgt geen kans, want je hebt alweer iets leuks om naar uit te kijken!
De auto weer spik en span!
Na de (lange) autorit naar je vakantiebestemming ziet je auto er hoogstwaarschijnlijk niet meer zo schoon en glimmend uit. Een goede wasbeurt is nu zeker niet overbodig. We deelden eerder al de beste wastips met jullie voor een blinkend schone auto. Nu zoomen we verder in op een aantal veelvoorkomende ‘viezigheden’.
Dode insecten
De zomervakantie eindigt vaak met een heel kerkhof aan dode insecten op je auto. De vraag is natuurlijk: hoe krijg ik alle insecten er weer vanaf zonder extra lakschade te veroorzaken? Het belangrijkste is eigenlijk om ze zo snel mogelijk te verwijderen. Dat kan gewoon met veel schoon water. In de zomervakantie rijd je echter veelal langere afstanden en stop je niet om de paar kilometer om de insecten te verwijderen. Deze worden vervolgens vakkundig door de felle zon aan je auto vastgebakken. Wanneer je probeert de voorruit schoon te maken met de ruitenwissers en ruitenwisservloeistof, lijkt je voorruit al snel op matglas. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren, zeker bij een laagstaande zon.
Stop je onderweg bij een tankstation? Zorg dan dat je meteen even je voorruit schoonmaakt. En gebruik bij aan- en terugkomst insectenreiniger! Spuit dit op de droge auto, laat het even intrekken en spuit de auto daarna af met veel schoon water. Hardnekkige plekken? Gebruik een hogedrukreiniger. Let op! Niet te dicht op de lak spuiten (om schade te voorkomen).
Vogelpoep
Vogelpoep is heel slecht voor de lak van je auto. Vogelpoep bevat namelijk zuren die een vernietigend effect op je autolak kunnen hebben. Het brandt als het ware in je lak. Net als bij insectenresten is het van belang om vogelpoep zo snel (‘vers’) mogelijk te verwijderen. Maak de bevuilde plek zo nat mogelijk. Leg er eventueel een tijdje een prop nat wc-papier of spons op als deze al is ingedroogd. Na een paar minuten kun je de vogelpoep zo verwijderen. Let op! Niet wrijven, dit kan krasjes veroorzaken.
Hars en honingdauw
Hars en honingdauw zorgen voor een kleverige laag op je auto. Hars is afkomstig van bepaalde boomsoorten, honingdauw wordt door bladluizen aangemaakt. Is het kleverige goedje nog vers, probeer het dan eerst te verwijderen met lauwwarm water, autoshampoo en een zachte doek of spons. Let op! Niet te hard poetsen, dat kan krassen veroorzaken. Zit het er al een tijdje op en is het al uitgehard? Gebruik speciaal ervoor gemaakte middelen, zoals harsverwijderaar. Heel effectief en niet schadelijk voor je autolak!
Voorkomen is beter dan genezen
Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, parkeer daarom zo min mogelijk onder bomen. Wanneer je je auto regelmatig in de was zet of behandeld met een lakbeschermer (dit kan vaak ook bij de autowasstraat), is vuil een stuk makkelijker te verwijderen, omdat het minder goed hecht.
Een schone auto, volle tank en een goed humeur! Jij en je auto zijn weer helemaal klaar en opgeladen voor de rest van het jaar.