Veiligheidstips bij het tanken die iedereen zou moeten weten

Veiligheidstips bij het tanken die iedereen zou moeten weten

Als automobilist ontkom je niet aan een tankbeurt eens in de zoveel tijd (tenzij je elektrisch rijdt natuurlijk). Denk jij tijdens het tanken wel eens aan de veiligheid en risico’s? Bij het tankstation kom je dagelijks mensen tegen die (on)bewust risico’s nemen, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Of je nu snel even tankt of een uitgebreide stop maakt bij het tankstation; het kennen en toepassen van de juiste veiligheidstips zorgt voor meer veiligheid voor jou en de mensen om je heen. Veiligheid begint bij het kennen van de belangrijkste veiligheidsprocedures. Waar moet je op letten tijdens het tanken?

Zet de motor uit

Dat je voordat je begint met tanken de motor uitzet, is waarschijnlijk geen nieuwe informatie. Maar waarom is dit eigenlijk? Brandstof is ontvlambaar, dus een motor die uit staat voorkomt vonken die brandstofdampen kunnen ontsteken.

Roken of open vuur op het tankstation

Ook is het roken of het aansteken van vuur tijdens het tanken strikt verboden, omdat brandbare dampen zich kunnen ophopen.

Tankpistool op tijd stoppen

Een belangrijke reden om je telefoon in je auto te laten, is om afleidingen te voorkomen tijdens het gebruik van het tankpistool. Zo hou je controle over het tanken en is de kans kleiner dat je tank overloopt en dat een lek veroorzaakt. Vooral bij hogere temperaturen kan dit erg gevaarlijk zijn, omdat de brandstof sneller verdampt. De kans op vuur of brand is dan groot.

De juiste brandstof tanken

Natuurlijk is het ook handig om te kijken of je de juiste brandstof in je voertuig tankt. Heb je de verkeerde brandstof getankt? Start de motor dan niet. Doe je dit wel? Dan kun je rekenen op een reparatie van duizenden euro’s. Dit is namelijk heel schadelijk voor je motor. Wanneer je de verkeerde brandstof getankt hebt, kun je een melding voor pechhulp doen bij de ANWB.

Risico’s van benzinedampen

Benzinedampen ontstaan doordat de brandstof verdampt bij het tanken of tijdens het morsen. Deze dampen zijn brandgevaarlijk en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als je dit (veelvuldig) inademt. Roken of een open vlam in de buurt van brandstofpompen kan een explosie veroorzaken.

Om blootstelling aan dampen te minimaliseren, tank je het beste in open, goed geventileerde gebieden. Zorg er ook voor dat kinderen en huisdieren op veilige afstand blijven van het tankpistool. Door voorzichtig te werk te gaan en morsen te voorkomen, kun je het risico op benzinedampen verminderen. Raak na het tanken ook niet direct je gezicht of mond aan zonder eerst je handen te wassen.

Bij Argos tankstations zijn er bij elke pomp handschoenen die je kunt gebruiken . Doe de handschoenen aan voor het tanken en gooi ze pas weg na het dichtdraaien van je tankdop. Zo voorkom je dat je in aanraking komt met benzine of diesel. Het gebruik van een mondkapje kan je ook beschermen tegen de schadelijke brandstofdampen.

Hoe gebruik je jerrycans correct?

Wil je bij het tankstation een jerrycan vullen? Doe dit dan altijd op de grond in plaats van in de kofferbak van je auto. Zo verminder je de kans op statische elektriciteit en zorg je voor een stabielere ondergrond. Zorg ervoor dat het tankpistool in direct contact staat met de jerrycan.

Gebruik jerrycans die specifiek ontworpen zijn voor brandstoffen en draai de dop goed dicht na het vullen. Bewaar ze buiten de auto en op een koele, droge plek.

Noodprocedures en uitrustingen op het tankstation

Elk tankstation heeft een noodstopknop waarmee alle pompen onmiddellijk worden uitgeschakeld. Gebruik deze knop in geval van nood. Zorg dat je de locatie van deze knop kent wanneer je begint met tanken. Daarnaast is elk station uitgerust met brandblussers en mogelijk ander blusmateriaal, zoals zand.

Tankpistool op tijd stoppen

Elk tankstation heeft een noodstopknop waarmee alle pompen onmiddellijk worden uitgeschakeld. Gebruik deze knop in geval van nood. Zorg dat je de locatie van deze knop kent wanneer je begint met tanken. Daarnaast is elk station uitgerust met brandblussers en mogelijk ander blusmateriaal, zoals zand.

Veilig tanken

Veiligheid staat altijd voorop en dat is niet anders tijdens het tanken. Door zorgvuldig te werk te gaan en deze veiligheidstips te volgen, verminder je het risico op ongelukken aanzienlijk. Vergeet niet om jezelf en anderen altijd veilig te houden, zo ben je weer beter op weg!

Volg waar wij ons mee bezig houden
Blijf jij ook op de hoogte?

Argos blogberichten
Lees ze hier allemaal

dinsdag 20 augustus 2024 | 08:27