Veiligheidsaccessoires die iedere bestuurder moet hebben

Veiligheidsaccessoires die iedere bestuurder moet hebben

Beter op weg begint bij een goed uitgeruste auto. Of je nu een doorgewinterde chauffeur bent of net je rijbewijs hebt gehaald; het hebben van de juiste veiligheidsaccessoires in je auto kan levens redden. In Nederland zijn veiligheidsaccessoires niet verplicht. Wel raden we aan om over onderstaande veiligheidsaccessoires te beschikken. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van andere bestuurders.

  1. Verbanddoos en EHBO-kit

Een verbanddoos en EHBO-kit zijn een must-have in elke auto. Deze kits bevatten belangrijke items zoals pleisters, gaas, ontsmettingsmiddel en andere medische benodigdheden die van pas kunnen komen bij kleine ongevallen. Stel je voor dat je een klein ongelukje hebt waarbij iemand een snee of schaafwond oploopt, kan een goed gevulde EHBO-kit direct verlichting bieden en verdere wonden of infecties voorkomen.

In sommige landen is het zelfs wettelijk verplicht om een EHBO-kit in je voertuig te hebben. Controleer daarom regelmatig of je kit compleet is en vervang verouderde of gebruikte items!

  1. Gevarendriehoek en veiligheidsvest

Aan een gevarendriehoek en een reflecterend veiligheidsvest denk je misschien niet zo snel. Toch zijn dit onmisbare items als je pech hebt en langs de kant van de weg staat. De gevarendriehoek waarschuwt andere weggebruikers op tijd voor een stilstaand voertuig, wat vooral ’s nachts of bij slecht zicht van levensbelang kan zijn. Het veiligheidsvest zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent wanneer je je voertuig verlaat, wat het risico op ongelukken aanzienlijk vermindert.

In veel Europese landen is het verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidsvest in je auto te hebben. Zorg er daarom voor dat je deze items altijd bij je hebt en gemakkelijk kunt bereiken in geval van nood.

  1. Brandblusser

Hoewel autobranden gelukkig zeldzaam zijn, kunnen ze snel escaleren. Een brandblusser in je auto kan helpen om een kleine brand in de kiem te smoren voordat deze uit de hand loopt. Het is belangrijk om een brandblusser te kiezen die geschikt is voor gebruik in voertuigen. Zorg ervoor dat je weet hoe je de brandblusser moet gebruiken. Probeer de brandblusser niet onderin je achterbak te verstoppen, want daar kun je wellicht niet bij als het nodig is.

  1. Noodhamer, zaklamp en nachtbril

Een noodhamer is een musthave in geval van nood. Als je snel uit je auto moet ontsnappen of als je bijvoorbeeld in het water terecht komt, heb je een noodhamer nodig. Met een noodhamer kun je gemakkelijk een autoruit inslaan, wat van cruciaal belang kan zijn bij een ongeluk waarbij de deuren geblokkeerd zijn. Veel bestuurders leggen de noodhamer in het dashboardkastje. Echter kan het dashboardkastje klemmen na een ongeluk of liggen er zo veel spullen in je kastje dat je hier niet meer bij kunt. Zorg er daarom voor dat de noodhamer op een plek ligt waar je snel bij kan, zoals in de deur. Combineer dit met een goede zaklamp, zodat je altijd voldoende zicht hebt, zelfs in het donker.

Daarnaast is een nachtbril een waardevolle toevoeging aan je veiligheidsuitrusting. Nachtbrillen hebben gele glazen, wat ervoor zorgt dat de schitteringen van het licht geneutraliseerd worden. Vaak hebben auto’s namelijk groot licht aan of felle koplampen, wat je eigen zicht vermindert. Dit verbetert het zicht tijdens je rit enorm, wat zorgt voor een comfortabelere rijervaring en een betere veiligheid. Ook bij sneeuw, heftige regen of mist helpt deze bril.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is wel duidelijk dat goed voorbereide bestuurders een groot voordeel hebben als het gaat om veiligheid. Door te investeren in de juiste veiligheidsaccessoires kun je jezelf en je passagiers beter beschermen tegen onverwachte situaties en ben je beter op weg!

Volg waar wij ons mee bezig houden
Blijf jij ook op de hoogte?

Argos blogberichten
Lees ze hier allemaal

woensdag 9 oktober 2024 | 09:41
dinsdag 20 augustus 2024 | 08:27