01-09-2015

Argos en Varo Energy formaliseren fusie en verwerven compleet eigendom Rhytank

Rotterdam - De in mei 2015 aangekondigde fusie tussen Argos en Varo Energy is vandaag formeel afgerond. Hiermee is het grootste, onafhankelijke oliebedrijf van Noord-west Europa een feit. De nieuwe onderneming gaat verder onder de naam Varo Energy en zal worden geleid door Roger Brown, de huidige CEO van Varo Energy. De groep telt 1.500 werknemers en de jaarlijkse doorstroom zal naar verwachting 16 miljoen m3 bedragen.

Vanaf vandaag kent Varo Energy drie aandeelhouders die elk voor een gelijk deel participeren, waaronder particuliere investeringsmaatschappij Reggeborgh, Carlyle International Energy Partners, onderdeel van de Carlyle Groep en de internationale energie- en grondstoffenhandelaar Vitol.

Hoewel Argos en Varo Energy zijn opgegaan in een gezamenlijke onderneming zullen de bestaande Argos activiteiten vooralsnog onder eigen merknaam blijven opereren vanuit het hoofdkantoor in Rotterdam. Van daaruit worden de activiteiten in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland gecoördineerd.

CEO Roger Brown: "Met deze fusie ontwikkelt Varo Energy zich tot een belangrijke speler op de downstream-markt in Noord-west Europa. De nieuwe groep heeft daarmee de omvang en capaciteit om onze klanten in de hele regio nog beter van dienst te kunnen zijn met een veilige, efficiënte en betrouwbare service. Varo Energy is nu ook nadrukkelijk aanwezig in de detailhandel in de Benelux. Deze aanwezigheid zal ongetwijfeld de basis vormen voor verdere groei in deze sector".

Varo Energy, gevestigd in het Zwitserse Zug, concentreert zich op drie bedrijfsonderdelen:

  • Raffinage: Varo Energy bezit in het Zwitserse Cressier een eigen raffinaderij en heeft een minderheidsbelang in het Duitse Bayernoil Refinery .
  • Opslag en distributie van olieproducten. De groep bezit meer dan 50 tank terminals in Benelux, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.
  • Handel, marketing en verkoop van hoogwaardige olieproducten in Noord-west Europa.

De Argos-participatie in Nefco (LPG) en de Argos-divisie Zeebunkering maken geen onderdeel uit van de nieuwe onderneming.

Tevens maakte het concern vandaag bekend dat Varo Energy de resterende aandelen (50%) van Rhytank AG, een voormalige joint-venture tussen Argos en Fluvia Holding, met onmiddellijke ingang heeft overgenomen. Het in het Zwitserse Birsfelden gevestigde Rhytank biedt opslag en distributie van olieproducten aan en heeft de beschikking over 63 tanks met een totale capaciteit van 347.000 m3. Rhytank biedt werkgelegenheid aan 21 FTE.


28-05-2015

ARGOS SAMEN MET VARO ENERGY

Nieuwe combinatie vormt grootste downstream groep Noordwest-Europa

Rotterdam - Argos en Varo Energy hebben vandaag overeenstemming bereikt om het grootste onafhankelijk oliebedrijf in Noordwest-Europa te vormen. De nieuwe onderneming zal de downstream activiteiten van beide bedrijven gaan combineren met een personeelsbestand van meer dan 1500 werknemers. Naar verwachting zal de jaarlijkse doorstroom 16 miljoen m3 bedragen.

De nieuwe organisatie kent drie aandeelhouders die elk voor een derde deelnemen zodat er sprake is van een gelijkwaardig partnership: de huidige Argos aandeelhouders Reggeborgh en Atlas Invest, de wereldwijde alternatieve vermogensbeheerder The Carlyle Group en de internationale energie- en grondstoffenhandelaar Vitol. Het bedrijf zal Varo Energy gaan heten en worden geleid door Roger Brown, de huidige CEO van Varo Energy. De overeenkomst vereist nog formele goedkeuring van de mededingingsautoriteit en zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2015 worden afgerond. Financiële voorwaarden zijn niet bekend gemaakt.

Argos, gevestigd in Rotterdam, is een toonaangevend onafhankelijk handel-, opslag- en distributiebedrijf van petroleumproducten en biobrandstoffen en beschikt tevens over een netwerk van Argos tankstations. Het bedrijf is actief in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland en blijft vanuit de vestiging in Rotterdam opereren. Varo Energy, met hoofdkantoor in Zug, verzorgt raffinage, opslag en distributie van olieproducten in Duitsland en Zwitserland. Varo Energy bezit of heeft belangen in raffinaderijen in beide landen.

Henry M. Holterman, topman van Reggeborgh, becommentarieerde de fusie als volgt: “Deze fusie betekent dat wij wederom een belangrijke stap gezet hebben naar de realisatie van onze ambities. We zien ernaar uit om Varo Energy samen met onze nieuwe partners uit te laten groeien tot een belangrijke Europese energiespeler.”

Roger Brown, CEO van Varo Energy, zei: “De fusie brengt twee sterke en complementaire bedrijven bij elkaar om belangrijke downstream activiteiten in Noordwest-Europa te ontplooien. Onze klanten binnen de waardeketen voor brandstoffen zullen hier absoluut van profiteren. Ik kijk er zeer naar uit om de krachten van twee zeer bekwame en ervaren teams te bundelen.”

De Argos participatie in Nefco (LPG business) en de Argos divisie Zeebunkering maken geen deel uit van de fusie.


05-02-2015

ARGOS GAAT VERDER MET ONBEMAND TANKSTATION NETWERK

Argos Retail B.V. verkoopt een deel van haar Shop- en Carwash activiteiten aan Tanqplus B.V.

Rotterdam 5 februari 2015, Argos Retail B.V. (Argos) en Tanqplus B.V. (Tanqplus) hebben vorige week overeenstemming bereikt over de overname van 10 Argos shoplocaties en 1 Argos carwash locatie in de provincies Flevoland, Noord- en Zuid Holland. Tanqplus zal de gehele exploitatie van de shop- en carwash overnemen. Argos blijft zelf verantwoordelijk voor het voorterrein, dus de verkoop van brandstoffen op de locaties.

Argos wil zich in de toekomst uitsluitend nog richten op de uitbreiding van een onbemand tankstationnetwerk. De samenwerking met Tanqplus zorgt ervoor dat Argos, die ambities de komende jaren kan vervullen. “Deze samenwerking is een juiste stap vooruit om onze strategie verder te kunnen uitrollen. Wij hebben al jarenlang ervaring met soortgelijke constructies en hebben veel vertrouwen in de samenwerking met Tanqplus”, aldus Retail Manager Arnold Scherpenkate van Argos. “De tankstations van Argos hebben een frisse uitstraling. Wij verheugen ons heel erg op de samenwerking en gaan er zeker wat moois van maken”, aldus Hans van Tol van Tanqplus. “De overname van de Argos shops en waslocaties past heel goed in het Tanqplus netwerk.”